RUANG LINGKUP PEKERJAAN
· Hotel
· Catering
· Kapal pesiar
· Restoran-restoran di luar hotel
· Rumah sakit
- Industri
RUANG LINGKUP PEKERJAAN F & B DEPARTMENT
· Restaurant
· Room service
· Banquet
· Bar
· Kitchen
· Steward
PERSONNEL YANG MENANGANI F & B
RESTAURANT
· F & B Manager
· Restaurant Manager
· Head Waiter
· Captain
· Waiter/ess
KITCHEN
· F & B Manager
· Executive Chef
· Sous Chef
· 1st cook
· 2nd cook
· Self Cook
· Cook Helper
BAR
· F & B Manager
· Bar Manager
· Head Bartender
· Bar Captain
· Bartender/ess
· Barboy
BANQUET
· F & B Manager
· Asst. F & B Manager
· Banquet Manager
· Banquet Head Waiter
· Banquet Captain
· Banquet Waiter
· Banquet Bushboy
TIPE BAR
- Service Bar
Bar yang terletak di back of the house, hanya melayani pemesanan dari kamar hotel melalui Room Service.
- Public Bar/Front Bar
Bar yang terlihat oleh tamu:
Bar in the Restaurant, Discotheque Bar, Night Club Bar, Snack Bar.
HUBUNGAN BAR DENGAN COST CONTROL
· Standard drink size/portion.
· Standard drink cost.
· Standard Glassware.
· Standard parstock/inventory.
LAYOUT BANQUET
· U Shape
· Comb Style
· Classroom
· Theatre Style
· T Shape
· E Shape
DESIGN BAR AND LAYOUT
There are factors which should be given prime consideration when one has to plan a bar or setup a bar foe a particular function:
- Area
The bar staff’s must be given sufficient area or space in which to work and move about. There should be a minimal of 1 meter (3 feet) from the back bar counter to the storage.
- Layout
Everything should be easily to hand so that the bar staff doesn’t have to move about more than necessary to give a quick and efficient service.
- Plumbing and power
It’s essential to have hot/cold water for washing glass, power for refrigerator/ice making machine.
- Storage
Adequate storage must be provided in the form of shelves cupboard and racks, for all stock required and equipment listed.
· Safety and hygiene
· Site of the bar (location)
A major factors is the sitting of the bar. The position should be choosen so that the bar has the greatest possible number of sales.
KLASIFIKASI MINUMAN
· Beverage
· Non Alcoholic Beverage
· Alcoholic Beverage
· Non Alcoholic Beverage
· Type
· Natural Mineral Water (Perrier, Evian, Equil, Victoria, Aqua)
· Artificial Mineral Water (coca cola, tonic water, ginger ale)
· Juice
· Squash
· Crush
· Syrup
· Food drink
· Function
· Stimulating
· Refreshing
· Nourishing
· Alcoholic Beverage
· Beer
· Type
· Ale
· Stout
· Porter
· Lager
· Shandy
· Color
· Blonde
· Dark
· Container
· Bottled
· Draft
· Can
· Spirit
· Dry Spirit
· Brandy
· Whisky
· Gin
· Rum
· Vodka
· Tequila
· Aquavit
· Sweet Spirit
· General Brands
· Crème de menthe, crème de cacao, etc.
· Proprietary Brand
· Drambuie, cointreau, benedtine, etc.
· Wine
· Type
· Natural still wine
· Sparkling wine
· Portified wine
· Aromazed wine
· Color
· Red
· Rose
· White
· Function
· Appetizer
· Table
· Dessert
· Al. contant/sugar
· Brut
· Sec
· Demi Sec
· Doux
· Density of liquid
· Heavy
· Medium
· Light body
BEER
· Jerman: Beck’s, Lowenbrau, Dortmunder
· Denmark: Carlsberg, Tuborg
· Swedia: Skol
· Belanda: Heineken
· France: Kronenburg
· Ceko: Pilsner Urgel
· Indonesia: Anker, Bintang
· Filipina: San Miquel
· Japan: Asahi, Sapporo, Kirin, Santori
· Australia: Swan, Foster
· USA: Schiltz, Michelob
BAR KNOWLEDGE
DEFINISI BAR
· Bar is a counter at which food or specially alcoholic beverages are served.
· Barrier is something that obstruct, hinders or prevents passage, progress or action.
· Sekat penghalang atau meja darimana minuman (dan makanan) dihidangkan kepada tamu baik di rumah penginapan, hotel, kedai kopi, atau di stasiun kereta api.
· Suatu counter dimana minuman, terutama yang mengandung alcohol dihidangkan, sedangkan counter merupakan pembatas, dari penjual dengan pembeli.
· Setiap usaha komersil yang ruang lingkup dan kegiatannya menghidangkan minuman keras dan/atau minuman lainnya untuk umum di tempat usahanya.
· Suatu counter untuk menjual dan menghidangkan minuman berkadar alcohol, atau yang tidak berkadar alcohol (soft drink), di dalamnya tersedia tempat untuk mengkonsumsi minuman tersebut berikut pelayanan dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan.
FUNGSI BAR
· Sebagai salah satu unsure pelengkap fasilitas hotel.
· Sebagai salah satu sumber pemasukan hotel (keuntungan).
· Sebagai salah satu usaha di luar usaha hotel.
JENIS-JENIS BAR DAN KLASIFIKASINYA
· Pub bar
· Discotique bar
· Public bar khusus (cocktail bar & night club)
· Service bar
· Banquet bar/portable bar
JENIS-JENIS BAR DI HOTEL
- Public bar
Adalah suatu bar dimana minuman dibuat/dipersiapkan dan dihidangkan kepada tamu di ruangan bar itu juga
- Service bar
Adalah bar yang berfungsi melayani pesanan-pesanan tamu, baik tamu di restoran maupun di dalam kamar.
- Dispence bar/portable bar
Adalah bar yang berfungsi melayani pesanan-pesanan tamu di tempat party, baik di dalam hotel maupun di luar hotel.
WUJUD FISIK SUATU BAR
· Bar display
· Counter area
· Guest area (stools, dancing floor)
· Cashier desk area
· Dishwashing area
· Storekeeper area
BAR LAYOUT
· Display cabinet
· Cooler-freezer-ice cube machine
· Draught beer and unit: ceg & tap
· Service table and lockers
· Mix drink
· Glass cabinet
· Washing cabinet
· Counter service
· Bar stool
· Cashier
· Music display
· Floor dance
· Store: botol kosong & stok minuman
TUGAS DAN TANGGUNG JAWAB BARTENDER
· Bertanggung jawab kepada manajemen.
· Menjaga kebersihan dan kerapihan bar.
· Menjaga kebersihan dan penataan peralatan bar.
· Melengkapi persediaan minuman dan snacks serta garnish pendukungnya.
· Menyiapkan supplies dan pelengkap lainnya.
· Menyiapkan pesanan tamu.
· Membuat minuman campuran (cocktail) sesuai standar.
· Menangani pembayaran tamu.
· Menerima keluhan tamu pengunjung.
· Menerima saran dari tamu dan menyampaikannya pada pimpinan.
· Ikut membantu pimpinan dalam rangka pengembangan barnya.
· Menutup bar menurut waktu yang ditentukan.
TUGAS-TUGAS BAR PERSONNEL
· Preparation
· Bar operation
· Closing time
EQUIPMENT TOOLS
· Heavy duty trolley
· Ice chest/ice container
· Walk-in refrigerator
· Display rack
· Reach-in refrigerator
· Liquors cabinet
· Glass washing machine
· Draught beer dispenser
· Glass washing, brush
· Stools, chairs and tables
· Glass chiller
· Side stand
· Bar work board
· Plastic pails
· Water/coffee heater
· Rubbish bin/garbage bin/garbage tong
· Ice maker (cube-shaved-crush)
· Electric blender
· Sound system unit
· Ice shaver
· Sunblind
· Wash basin
· Fire extinguisher
BAR UTENSILS
· Shaker (metal or glass)
· Bottle opener
· Strainer
· Can opener
· Long bar spoon
· Wine opener
· Ice scoop
· Cloth/linen napkins
· Ice tongue
· Service/cocktail tray
· Ice bucket
· Bill tray
· Ice chipper
· Ashtray
· Pourer
· Snack bowl
· Funnel
· Mop
· Fruit pick
· Mop stick/handle
MATERIAL AND SUPPLIES
· Paper coaster
· Matches
· Paper napkin
· Detergent
· Tooth pick
· Disinfectant
· Stirrer
· Air freshener
· Straw
· Insect spray
GARNISH
· Slice of orange/lime
· Orange/lemon
· Strawberry
· Cherry
· Cengkeh
· Green olives
· Cinnamon
· Tomato
· Cocktail onion
· Pineapple
SUPPLIES LAIN SELAIN GARNISH
· Tabasco sauce
· Lea and Perrins sauce
· Telor ayam kampong
· Salt and pepper
· Pala
· Fruit juice
· Simple syrup and grenadine syrup
· Angostura bitter
· Milk and cream
SUPPLIES PELENGKAP
· Napkin paper
· Lap kertas
· Coaster
· Straw
· Stirrer
· Cocktail pick
· Candle
· Korek api
· Order pad
· Slip order/bill/voucher
· Beverage list
MERK GENEVER YANG TERKENAL
· Bogma
· Hoppe
· Hultskamp
· Meder
· Bols
· Claeryn
· Coebergh
· Henkes
MERK GIN YANG TERKENAL
· Beefeater
· Calvert
· Schenley
· Gordon
· Plymouth gin
· Tanqueray
· Vicker’s
· Booth’s
· Bols silver top
· Gilbey’s
· Seagram’s
· Boord’s tom gin
· London satin gin
NAMA-NAMA LIQUEURS DI DUNIA
· Abricotine
· Abry
· Advocaat
· Aguarddiente
· Allasch
· Amaretto
· Anis del mono
· Anisette
· Apple brandy
· Apricot brandy
· Apry
· Arquebuse
· Arrack punshch
· Aurium aurum
· Bacardi elixir
· Bandana
· B and B
· Benedictine
· Blackberry brandy
· Bronte
· Calisay
· Certosa
· Chartreuse
· Cherry brandy
· Cherry herring
· Cherry marnier
· C.L.O.C.
· Coffee liqueur
· Coffee southern
· Cointreau
· Cordial medoc
· Cordial punsch
· Crème d’ananas
· Crème de bananas
· Crème de cacao
· Crème de café
· Crème de cassie
· Crème de ciel
· Crème de fraises
· Crème de framboise
· Crème de mandarine
No comments:
Post a Comment